Psikoteknik Belgesi

Psikoteknik Belgesi Nedir ?

Psikoteknik belgesi sürücülerin araç kullanmak için bedeni ve psikolojik yetilerinin yeterli olup olmadığı ölçen dünya standartlarına uygun sağlık bakanlığı onaylı psikomotor testidir. Bu testi uzman psikolog uygular. Çıkan sonuçları psikiyatri uzmanı doktor onaylar. Son olarak ilçe sağlık müdürlüklerinden alacağımız onayla beraber, sürücünüz bedeni ve psikolojik açıdan bir sorunu bulunmadığını onaylayan psikoteknik belgesi almış olur..


PSİKOTEKNİK BELGESİ HAKKINDA HER ŞEY

Ticari araç sürücülerinin alması gereken src belgesi ve psikoteknik belgesi, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanması gereken bir değerlendirme sistemidir. Psikolojik ve bedensel fonksiyonel özelliklerin altını çizen bu uygulama araç kullanıcılarının mutlaka edinmesi gereken belgeler arasında yer alır.
Kara Yolu Trafik Kanunu kapsamında ehliyet iadelerine dönük işlemlerde ve Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşıt kullanacak olan kişilerden ya da istenen rapor, psikoteknik raporudur. Genel tanımı ile psikoteknik raporu, Sağlık Bakanlığının denetimindeki kurumlar tarafından kişinin bedensel ve ruhsal durumunun sürücülük yapmaya yeterli olduğunu, psikolog eşliğinde 1 saat süren Psikoteknik Test sonucunda verilen rapordur.
Psikoteknik Testine katılmış ve adına Psikoteknik Değerlendirme Raporu düzenlenmiş kişiler mevzuat gereği Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik muayenesine girmek zorundadır.Devlet ya da özel hastahanelerde Psikiyatrist tarafından yapılabilir. Psikoteknik Değerlendirme Raporuyla Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik Muayene olarak adlandırılan uzman onayı alınır. Psikoteknik Değerlendirme Raporu olmayan kişiler Psikoteknik Belgesi almak amacı ile Psikiyatrik Muayene giremezler.
Psikoteknik Belgesi yetkili Psikoteknik Merkezleri tarafından Psikolog eşliğinde yapılan Psikoteknik Testi sonucu, Yetkilendirilmiş Psikolog tarafından düzenlenen Psikoteknik Değerlendirme Raporunuzun, Özel ya da Devlete bağlı sağlık kuruluşlarında Psikiyatrist onayından geçmesinden sonra adınıza tescil edilen ve Sürücülük yapmanıza bir engel olmadığını belirten belge Psikoteknik Belgesidir.

Psikoteknik değerlendirme raporunuz resmi kurumlarca örneğin İlçe Sağlık Müdürlüğünce ya da ilgili devlet hastanesinin başhekimliği tarafından onaylandığında PsikoTeknik Belgesine sahip olabilirsiniz. Belirlenen zaman içinde Onaylatılmayan Psikoteknik Raporları geçersiz sayılır. Psikoteknik Belgesine dönüştürülemezler.
Sağlık Bakanlığının denetiminde, Bakanlıkça yetkilendirilmiş psikolog ve bu psikolog için onaylanmış Psikoteknik Test cihazı ya da cihazları ile resmi Psikoteknik testleri yapmaya yetkili kurumlara, Psikoteknik Merkezleri denir. Psikoteknik Cihazları online olarak Merkezi Sisteme bağlı olarak çalışırlar. Belirli aralıklarla teste giren kişinin fotoğrafını çekerek kayıt ederler böylece teste giren kişinin kim olduğu saptanabildiği için başkasının yerine teste girenler belirlenebilmekte ve yasal işlem yapılabilmektedir
Mevzuata göre 30 gün içinde Psikiyatriste Onaylatılmayan Psikoteknik Raporları geçersiz sayılır. Psikoteknik Belgesine dönüştürülemezler.
Mevzuata göre Psikiyatrist Onayı almış Psikoteknik Raporları Özel Hastahanelerde onaylanmışsa İlçe Sağlık Müdürlüklerinde Devlet Hastahanelerinde onaylanmışsa Başhekimlik tarafından imzalanması gerekmektedir.
Kara Yolu Taşıma yönetmeliği kapsamında çalıştırılan veya çalıştırılacak olanlardan psikoteknik raporu istenir. Bu çok geniş bir tanım olduğu için hemen hemen tüm ticari taşıt kullananlar Psikoteknik değerlendirme raporu almak zorundadır. Ruhsal ve bedensel koordinasyonun, kara yollarında gelişecek durumlara yeterli düzeyde kavrama ve tepki verebilme kabiliyetlerinin, stres altında doğru karar alabilme özeliklerinin gelişmiş psikoteknik cihazları ile ölçülüp standartlar içinde olup olmadığı tespit edilir. Fiziksel ve zihinsel durumumuzun kara yollarında sürücülük için yeterli olduğu tespit edilirse olumlu bir psikoteknik değerlendirme raporuna sahip olabiliriz.
Sürücülerinin bedenen ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bu raporu 5 yılda bir almaları gerekmektedir. Bunun sebebi uzun yolculukların ve yılların sizi yıpratmış olma ihtimalidir. Uzun süreli yapılan işlerde artan stres sebebiyle hastalıkların da artacağı ön görülerek bu belgenin 5 yılda bir yenilenmesi istenmiştir.

Psikoteknik raporu, trafikte uzun yol araçlarının sürekliliği açısından önem taşır. Trafik akışında her hangi bir faciaya yol açmamak için yukarıdaki şartları sağlayan şoförlerin bu belgeyi almaları gerekmektedir. Sürücüler 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmelidirler.
Dikkat
Anlama ve Değerlendirme Yeteneği (Muhakeme)
Hız ve Mesafe Algılama
Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme
Şekil Algılamada Görsel Süreklilik
.
Psikoteknik Belgesi için uygulanan sürücülük için temel olan ve sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan, algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel düzeyin; tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yeteneklerin düzeyinin, psikometrik kriterlere uygun mili saniyeler de ölçülen hassaslıkta, standart ve bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülmesi sağlamaktadır.
Psikoteknik Sürücü Raporları İşlemleri, vatandaşların psikolog ve psikiyatrist tarafından yapılan testler sonucunda elektronik ortamda ve e-imzalı olarak Psikoteknik Raporu alabilmesine imkân sağlamaktadır.

Geçmişte olduğu gibi Yetkili Psikolog Tarafından Hazırlanan Psikoteknik Raporları Psikiyatrist Muayenesi ve onayından geçmesi gerekmektedir. Bu onay işlemi de e-rapor sisteminde elektronik ortamda (on-line) olarak e-imza ile imzalanmaktadır. Psikoteknik Belgesi Almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken konulardan biri budur. Psikoteknik Belgesinin güvenilirliği arttırmak için Psikoteknik Değerlendirme Merkezleri dışında özel yada devlet hastahanelerinde gerçekleştirilmektedir.
Psikoteknik değerlendirme raporu ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanlar Psikoteknik değerlendirmeden olumlu raporu alırlar. Buna göre belgeleri geçici olarak geri alınmış ise ceza sürelerinin bitiminde belgelerini geri alabilirler.

Sağlık Bakanlığınca, usul ve esasları İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine, üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.

Alkollü olarak araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.

Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlâl suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde aynı kuralı beş defa ihlâl ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınır. Süresi sonunda psikoteknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanların belgeleri iade edilir. Aynı yıl içinde ikinci defa 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınarak psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar
E Rapor E devlete İşlenebilir Psikoteknik Belgesi 200 TL.

Ekol Psikoteknik Değerlendirme Merkezi